Pravděpodobně jste již slyšeli, že k rybě se hodí bílé víno a k steaku červené. Ale napadlo vás někdy, že stejná pravidla platí i pro olivový olej? Pro mnoho z nás je to jen „tuk na smažení“ nebo univerzální dochucovadlo na salát. To je ale obrovská škoda. Špičkový extra panenský olivový olej je ve skutečnosti komplexní a vznešenou ingrediencí, kořením, které dokáže jídlo pozvednout z dobrého na naprosto nezapomenutelné. A to nejlepší? Umění párování není žádná tajemná věda. Je to dovednost, kterou si s několika jednoduchými principy může osvojit každý.

Zapomeňte na „univerzální“ olej: Tři základní kategorie chutí

Prvním krokem je opustit myšlenku, že jedna lahev olivového oleje se hodí na všechno. Stejně jako u vína, i zde existují různé profily chutí, které se hodí k různým pokrmům. Pro zjednodušení si můžeme oleje rozdělit do tří základních kategorií podle jejich intenzity:

  1. Jemné (delikátní) oleje: Tyto oleje jsou charakteristické svou lehkou, často sladší a ovocnou chutí s minimální hořkostí a pálivostí. Jejich úkolem je jídlo jemně doplnit a podtrhnout, nikoliv přebít jeho vlastní chuť.
  2. Středně intenzivní (ovocné) oleje: Zde už najdeme výraznější charakter. Často v nich cítíme tóny čerstvě posečené trávy, bylin, a mají znatelnou hořkost a pikantní, peprný závěr. Dodávají pokrmům svěžest a komplexnost.
  3. Intenzivní (robustní) oleje: Jedná se o oleje s velmi silnou osobností. Jsou výrazně hořké a pálivé, s tóny artyčoku, čekanky nebo divokých bylin. Jsou ideální k pokrmům, které mají samy o sobě silnou chuť.

Průvodce párováním s kolekcí PONS Janiroc

Abychom si tyto principy ukázali v praxi, vezmeme si na pomoc prémiovou organickou řadu Janiroc od španělské rodinné farmy PONS. Tato kolekce je dokonalým příkladem, protože nabízí špičkového zástupce pro každou z našich tří kategorií.

Jemná elegance – PONS Janiroc Arbequina Tento olivový olej z tradiční katalánské odrůdy Arbequina je esencí jemnosti. Jeho chuť je delikátně ovocná, s tóny jablek a hrušek, a zanechává jen lehký, živý peprný závěr.

  • Jeho role: Doplňovat, ne dominovat.
  • Perfektní párování: Ideální k pokrmům, které mají samy o sobě jemnou chuť. Vynikající na listové saláty, bílé ryby na páře, mořské plody, kuřecí maso, čerstvé sýry jako mozzarella či ricotta, a dokonce i do těsta na koláče nebo k pokapání ovocných salátů.
  • Tip šéfkuchaře: Zakápněte Janiroc Arbequina talíř s čerstvě nakrájenými rajčaty a burratou. Jeho jemná ovocnost pozvedne sladkost rajčat a krémovost sýra do nebeských výšin.

Střední intenzita – PONS Janiroc Koroneiki Aromatický klenot z řecké odrůdy Koroneiki, která si zamilovala katalánské slunce. Je to olej plný života, se svěží, téměř mátovou chutí, střední hořkostí a postupně sílící pálivostí. Ve vůni objevíte komplexní tóny trávy, bylin, fenyklu a rajčatových listů.

  • Jeho role: Dodat jídlu svěžest, charakter a bylinný rozměr.
  • Perfektní párování: Skvělý k výraznějším salátům (např. Caesar), grilované zelenině, těstovinám s pestem, houbovému risottu , vepřovému masu nebo mastnějším rybám, jako je losos či tuňák. Překvapivě se hodí i k dezertům – zkuste pár kapek na vanilkovou zmrzlinu nebo hořkou čokoládu.
  • Tip šéfkuchaře: Těsně před podáváním vmíchejte lžíci Janiroc Koroneiki do hotového houbového risotta. Jeho bylinné tóny jídlo nádherně provoní a dodají mu svěžest.

Intenzivní síla – PONS Janiroc Lecciana Odvážný inovátor z experimentální odrůdy Lecciana je olej pro ty, kdo se nebojí silných chutí. Je výrazně bylinný, kořenitý, s unikátní mandlovou sladkostí a velmi silným peprným závěrem.

  • Jeho role: Postavit se silným chutím a přidat vlastní, nezaměnitelnou osobnost.
  • Perfektní párování: Jeho síla exceluje v kombinaci s červeným masem (steaky), zvěřinou, vydatnými luštěninovými polévkami, dušenými masy nebo vyzrálými sýry. Skvěle doplní i hořké druhy zeleniny, jako je čekanka nebo grilovaná kapusta.
  • Tip šéfkuchaře: Po ugrilování potřete hovězí steak olejem Janiroc Lecciana. Jeho kořenitost a peprnost vytvoří na mase dokonalou voňavou krustu a neuvěřitelně zvýrazní jeho chuť.

Nebojte se experimentovat

Základním pravidlem je snažit se sladit intenzitu – jemné jídlo si žádá jemný olej, robustní pokrm zase robustní. Ale krása vaření spočívá v experimentování. Někdy může být kontrast tou nejlepší cestou. Důvěřujte svým vlastním chuťovým buňkám.

Vaše kuchyně jako umělecké studio

Mít doma tři různé typy kvalitního olivového oleje není luxus, je to jako mít tři základní barvy na malířské paletě. Otevírá to zcela nové možnosti a promění vaši kuchyni v kreativní studio. Díky značkám jako PONS a jejich přehledné řadě Janiroc se v tomto umění můžete snadno zorientovat a začít tvořit. Pamatujte, špičkový olivový olej není jen tuk, je to koření, které dodá vašim jídlům duši.

Leave a Comment

Logged in as Redakce. Log out?